Kına Gecesi denilince minimal derecede ailelerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri kız evinde yapılan geceydi. Bir oda da müzik sistemi kurulur dj bile olmaksızın her gelen bilgisayardan istediği müziği açar kadınlar eğlenerek kına gecesi gerçekleşmiş olurdu.
Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar aşrı aşrı memlekete kız vermesinler annesinin bir tanesini hor görmesinler uçanda kuşlara malum olsun ben annemi özledim hem annemi hem babamı hem köyümü özledim türküsü yıllar önceye dayanmaktadır.
Kına gecelerinde en bilinen adet ise gelini ağlatmaktır. Anadolu da yanık sesi olan kadınlar gelinin başına toplanarak ağıtlar yakmaktadır zılgıt çekmektedirler. Her gelin mutlaka o ağıtlar karşılığında ağlamaktadır. Erkek tarafı gelinin kına gecesinden bir gün öncesi şeklinde davul zurna eşliğinde kıyafetini kınasını çerezlerini tatlılarını bırakmaktadırlar. Kına gecesine erkek tarafı genelde sayılı kişi olarak gelirler Anadolu da kına sadece geline özgü yapılan gecedir. Kızın düğünden önce son gecesi adı altında gerçekleşen gecedir. Anadolu da kına helvası mutlaka kazanlarda pişer örf adetleri simgeler tatlı yemek bir ömür boyu da mutlu bir evlilik olsun acı hüzün her şey yerini tatlıya bıraksın gibi inançlar mevcuttur.

Her genç kızın hayalidir düğün öncesi kına gecesi . En önemlisi de unutulmayacak olan prensesler gibi hissettiren kına organizasyonları yelpazesi o kadar geniş ki kına gecelerinin teferruatı saymakla bitmez. Örf adetlere göre gecede giyilecek kıyafetler değişkenlik göstermektedir Geleneksel kıyafetler ve modern kıyafetler olarak ikiye ayırabiliriz


Kına gecelerinin ihtişamını artıran olmazsa olmaz parçası kına tahtlarıdır. Eskiye göre daha

Kına gecesi, eskiden beri bir gelenek olarak devam eden, hem sadece kadınlar hem de karışık olarak